Sosyal Medya

Güncel

Ramazan Bayramı’na kadar kriz bitirilmeli

Körfez’de yaşanan kriz sonrası çok sayıda liderle telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar’a karşı cephede bulunan Bahreyn’in Dışişleri Bakanı’nı kabul etti. Erdoğan, sorunların Ramazan Bayramı’na kadar bitirilmesi gerektiğini söyledi.



Katar’a yönelik siyasi ve mali ambargonun baÅŸladığı ilk günden bu yana krizin taraflarına diyalog ve çözüm çaÄŸrısı yapan, bu çerçevede ondan fazla devlet baÅŸkanıyla telefon görüşmesi gerçekleÅŸtiren CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan Bahreyn DışiÅŸleri Bakanı Åžeyh Halid Bin Ahmad Bin Muhammad Al-Khalifa’yı kabul etti. Dün saat 15.00’te baÅŸlayan görüşme yaklaşık 1.5 saat sürdü. Tarabya’daki Huber Köşkü’nde gerçekleÅŸen görüşmeye DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu da katıldı.

Görüşme öncesi de bir araya gelen ÇavuÅŸoÄŸlu ve mevkidaşı, zirve sonrası kameraların karşısına geçti. ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye olarak Katar sorununun çözülmesi için yapıcı çalışmaları sürdüreceklerini söyledi. CumhurbaÅŸkanı’nın yaÅŸanan sorundan duyduÄŸu üzüntüyü dile getirdiÄŸini belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, sorunun kardeÅŸlik hukuku içinde çözülmesi içinde çalıştıklarını ifade ederek “Sayın CumhurbaÅŸkanımız bu hadiseden, krizden dolayı duyduÄŸu üzüntüyü vurgularken özellikle ramazan içinde dinimize, inancımıza ve geleneklerimize maalesef aykırı olan bu üzücü hadisenin bir an önce ramazan bitmeden, bayramdan önce çözülmesi gerektiÄŸini de vurgulamıştır. Türkiye olarak bu sorunun çözülmesi için yapıcı çalışmalarımızı sürdüreceÄŸiz. Çünkü Körfez bölgesinin istikrar ve güvenliÄŸini kendi istikrar ve güvenliÄŸimiz olarak görüyoruz. Körfez’e yönelik tehditleri kendimize yönelik tehdit olarak görüyoruz” diye konuÅŸtu.

ÃœS KÄ°MSEYÄ° HEDEF ALMIYOR

Türkiye bölgede kardeÅŸliÄŸin tesisi için bugüne kadar çaba sarf ettiÄŸini belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, şöyle devam etti: “Bölgenin istikrarı ve güvenliÄŸi için geçtiÄŸimiz yıllarda Katar’da bir üs kurulmasına karar verilmiÅŸtir. Esasen Katar’la geçtiÄŸimiz yıllarda imzalanan bazı anlaÅŸmaların TBMM Genel Kurulu’nda onaylanmaları uzun süredir devam eden hukuki süreci nihayete erdiren rutin bir iÅŸlemdir. Oturumda baÅŸka ülkelerle imzalanan anlaÅŸmalar da imzalanmıştır. Bu anlaÅŸmalardan basında öne çıkarılan, TSK’nın Katar’da konuÅŸlandırılmasına dair anlaÅŸma 2014’ten bu yana devam eden bir sürecin parçasıdır. Söz edilen anlaÅŸma esasen Aralık 2014 yılında imzalanmış ve Haziran 2015’te yürürlüğe girmiÅŸ olan askeri çerçeve anlaÅŸmasının konuÅŸlanmaya iliÅŸkin bölümlerinin uygulanmasını düzenlemektedir. Åžunu özellikle vurgulamak isterim, Katar’da kuracağımız üssün amacı bütün Körfez ülkelerinin güvenlik ve istikrarına katkı yapmaktır. Bu anlaÅŸma herhangi bir Körfez ülkesini de hedef almamaktadır.”

Katar’a üs projeasinin baÅŸlangıcında Körfez’deki sorunlar henüz yaÅŸanmamış olduÄŸuna dikkat çeken ÇavuÅŸoÄŸlu, Müslüman ülkeler arasında sorun yaÅŸanmasını istemediklerini kaydederek “Bu sorunun da özellikle bayramdan önce barışçıl ÅŸekilde, diyalog yoluyla çözülmesini isteriz. Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı Zirve BaÅŸkanı olarak Sayın CumhurbaÅŸkanımız, bundan sonraki süreçte de kendisine düşen rolü oynamaya devam edecektir ve bu sürece katkı saÄŸlayacaktır” diye konuÅŸtu. -AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.